Iedereen maakt in zijn leven keuzes. En dat is niet anders als het gaat om geld. Deze keuzes kunnen geheel vrijwillig zijn, maar ook ontstaan door omstandigheden. Wat jouw situatie ook is, om keuzes te maken omtrent geld heb je ook lef nodig.
Wanneer je genoeg verdient hoeft dit niet te betekenen dat jouw spaarrekening ook goed gevuld is, Het kan zijn dat je dit ook helemaal niet belangrijk vindt. Dan hoef je inderdaad geen grote keuzes te maken. Merk je echter dat jouw salaris aan het einde van de maand op is, en word je onrustig omdat je geen spaargeld hebt, maar er nog wel rekeningen betaald moeten worden? Pas dan op dat je geen overbestedingsschuld dreigt te krijgen.
Misschien ben je een alleenstaande ouder geworden of word je binnenkort werkloos. Naast de emoties die hierbij kunnen komen, kan het ook lastig zijn om te wennen aan de bijkomende financiële veranderingen. Als je jouw bestedingspatroon maar moeilijk kan veranderen terwijl dit wel nodig is, kan hieruit een aanpassingsschuld ontstaan.
Merk je dat je minder gelukkig bent en probeer je dit geluk "te kopen"? Ook dit komt vaker voor dan je denkt. Wanneer je niet werkt aan de juiste oplossing, en het probleem voor je uit blijft schuiven, kan het zijn dat er een compensatieschuld ontstaat.
En voor de mensen met een minimaal inkomen ligt er nog een andere belangrijke schuld op de loer: de overlevingsschuld. Openstaande rekeningen worden hierbij vaak betaald met leningen, waardoor de schuld uiteindelijk alleen maar groter wordt. Helaas komen er steeds meer mensen door de hoge lasten in deze situatie.
Er kunnen dus talloze oorzaken ontstaan, waardoor je minder geld te besteden hebt en geldproblemen zou kunnen krijgen. En Je hoeft je er echt niet voor te schamen: maar liefst 1 op de 3 huishouden heeft een betalingsachterstand, en meer dan 1 miljoen mensen problematische schulden! Gelukkig hebben ook steeds meer mensen het lef om te kiezen voor hulp en begeleiding van een budgetcoach.
Wil jij ook weer grip op je financiën? Ik help jou graag!